Aday Öğrenci

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

0-18 yaşlar arasındaki normal gelişim gösteren, engeli olan, korunmaya muhtaç, çalışan, mülteci, suçlu çocuklar ile hastanede yatan çocuklarındeğerlendirebilen, tüm gelişim ve beceri alanlarını destekleme konusunda çocuğa, aileye, eğitimciye ve topluma hizmet sunan çocuk gelişimi uzmanı yetiştirmektir.

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

Erken çocukluk yılları (okul öncesi eğitim) çocuğun gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Kadının çalışma hayatına atılması ve okul öncesi eğitimin öneminin giderek daha da anlaşılması nedeniyle alan hızla gelişmiş, bu da okul öncesi eğitim kurumlarına olan talebi arttırmıştır.Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Alan programının eğitim süresi, 9. Sınıftan sonra 3 öğretim yılı ile toplam 4 yıldır.

GİRİŞ KOŞULLARI

9. sınıftan sonra alan tercih formunda alanı tercih etmek ve belirlenen kontenjan içerisine girme hakkı kazanabilmek.

Çocuk gelişimi etkinliklerindefikir üretmek; bir ürün oluşturmak önem taşımaktadır. Bu etkinlikler için genellikle artık materyallerkullanılmaktadır.

ÇOCUK GELİŞİMİ EĞİTİMİ ALDIĞIMDA NELER YAPABİLİRİM?

Hem normal gelişim gösteren hem de özel gereksinimli çocukların bilişsel gelişim, dil gelişimi, motor gelişim ve sosyal-duygusal gelişim özeliklerini bilir, değerlendirir ve çocuklara bu gelişim özeliklerine göre eğitim verebilirim.

AİLELERE: Anne-çocuk sağlığı, anne-çocuk beslenmesi,çocuk ruh sağlığı,  çocukları tanıma teknikleri, çocuk hakları, özel eğitim,ilkyardım gibi konularda rehberlikedebilir, okul öncesieğitimde aile katılımını sağlayabilirim.

Çalıştığım kurumlarda oyun, drama, görsel sanat, müzik ve bilgisayar etkinlikleri planlayıp uygulayabilirim.Çalıştığım kurumlarda eğitim gereksinimleri doğrultusunda araç-gereç geliştirip kullanabilirim. Çalıştığım kurumlarda yıllık planı takip edebilir, günlük plan hazırlayıp uygulayabilir ve bu planlara uygun etkinlikler düzenleyebilirim. Özel eğitime muhtaç çocukların gelişimlerine ve uyumlarına yardımcı olabilirim. Kişisel ve mesleki yeterliliklerimi geliştirebilirim.

ÇOCUK GELİŞİMCİDE ARANAN ÖZELLIKLER

ü  İs ahlakına sahip,

ü  Türkçeyi iyi konuşan, dil bilgisi kurallarını bilen

ü  Hoşgörülü ve sabırlı kimseler olmaları gerekir.

ü  Pratik bir şekilde problemleri çözebilen,

ü  El ve parmaklarınıustalıkla kullanabilen,

ü  Görgü kurallarını bilen ve uygulayan,

ü  Fiziksel- ruhsal yönden sağlıklı olan,

ü  Yaratıcı, araştırıcı ve gelişimeaçık,

ü  İletişim becerilerine sahip,

ü  Ekip çalışmasına uygun,

ü  Planlı,

ü  Organizasyon yapabilen,

ÜNİVERSİTEDEN MEZUN OLDUKTAN SONRA NERELERDE ÇALIŞABİLİRİM?

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel ve resmi okulların okul öncesi eğitim merkezlerinde ve yüksek öğrenim mezunu olduktan sonra mesleki teknik liselerde, anasınıflarında, çocuk yuvaları ve kreşlerde çalışabilirim,Meslek lisesi mezun diplomamla(iş yeri açma belgesi ile) kreş ve anaokulu açabilirim, çocuk sağlığı merkezlerinde, hastanelerin çocuk servislerinde, çocuk kliniklerinin oyun odalarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirim.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışabilirim

Yayın: 22.06.2020 - Güncelleme: 22.06.2020 13:37 - Görüntülenme: 61